A fost introdusă asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru deteriorări ale vehiculelor

Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă (asigurare rca moldova) pentru daune produse a fost aprobat de Guvern. Contine prevederi speciale privind suspendarea, încetarea și rezilierea contractului RCA, precum si regulile de utilizare a acestuia.

Fiecare șofer care a suferit vreodată un accident minor știe cât de dificil este uneori să obții această compensație pentru daune. Scopul proiectului derulat este înlocuirea Legii nr. 414, care reglementează în prezent acest domeniu. Proiectul prevede îmbunătățirea acestor prevederi în asigurările auto din Moldova. Îmbunătățirile includ reglementarea mai clară și mai precisă a contractului de asigurare (asigurare rca Moldova), obligații ale asigurătorului și asiguratului, limite de răspundere, o mai mare transparență față de terți.

Conform noilor reguli, în cazul RCA se poate aplica procedura de decontare directă. Astfel, prezența unei clauze suplimentare în contract permite asiguratului să se adreseze asigurătorului său pentru a primi plata prejudiciului cauzat. Societatea de asigurări, la rândul său, va putea ulterior să ramburseze suma despăgubirii plătite pe cheltuiala asigurătorului persoanei vinovate. Un astfel de sistem nu limitează persoana vătămată într-un accident în dreptul de a solicita în mod direct despăgubiri la asigurătorul vinovatului accidentului.

Proiectul de lege permite asigurătorilor licențiați pentru RCA în străinătate să emită și să ofere polițe de Carte Verde deținătorilor de polițe în format electronic. Aceștea trebuie să respecte modelele aprobate de Consiliul de Birou.

Pe portalul de asigurari GlobalAsig poti încheia asigurare RCA fara a iesi din casa ta. Este necesar să întroduceți datele solicitate în calculatorul online (calculatorul asigurare) și să comandați asigurarea RCA Moldova.

Este disponibilă și înregistrarea online a asigurării voluntare CASCO – asigurare contra daunelor și furtului. Procesul de înregistrare va dura câteva minute.