A intrat în vigoare o noua lege privind asigurarea obligatorie RCA

La 01 aprilie 2023, a intrat în vigoare noua Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse de vehicule. În această lege se măresc unele dintre limitele de răspundere acoperite de asigurarea RCA, precum și cuantumurile despăgubirilor pentru persoanele vătămate.

Limitele de asigurare RCA

Conform noii legi, valoarea limită a daunelor acoperite de asigurarea RCA în cazul deteriorării sau pierderii de bunuri s-a dublat, fiind acum de 100.000 de euro (anterior – 1 milion de lei).

Valoarea despăgubirilor pentru daune

Pentru cazurile în care atât rănirea, cât și decesul au fost cauzate de același accident rutier, au fost stabilite sume de despăgubire:

  • în valoare de 100.000 de euro pentru o victimă;
  • sau 500.000 de euro – indiferent de numărul de persoane afectate.

În același timp, a fost introdusă categoria de despăgubiri pentru daune morale în caz de invaliditate sau deces al persoanelor implicate în accident. Suma maximă va fi de:

  • 000 de euro pentru o victimă;
  • sau 10.000 de euro – indiferent de numărul de persoane afectate.

Decontare directă

O altă noutate – decontarea directă – oferă deținătorilor de polițe opțiunea de a beneficia de un serviciu suplimentar de regularizare a daunelor din partea companiilor de asigurări RCA. În cazul unui accident, companiile de asigurări vor interacționa direct între ele, fără implicarea titularilor asigurărilor.

De asemenea, legea stipulează acum obligația companiilor de asigurări de a utiliza sisteme automate de evaluare a vehiculelor. În acest fel, se intenționează să se elimine posibilitatea de manipulare a sumelor de despăgubire pentru daune și reparații la vehicule. Prețurile prezentate în sistem sunt conforme cu cerințele impuse de autoritatea de transport rutier.

Asigurări la GLOBALASIG.MD

Portalul de informare în domeniul asigurărilor GLOBALASIG.MD oferă cetățenilor Republicii Moldova posibilitatea de a obține online o poliță de răspundere civilă auto (RCA).

Puteți utiliza calculatorul pentru a calcula costul asigurării direct de pe site. În câteva minute, polița de asigurare va fi trimisă pe adresa dvs. de e-mail, fără a fi nevoie să pierdeți timp mergând la birou.

Asigurarea RCA permite compensarea daunelor cauzate victimelor pe baza limitelor legale de răspundere civilă.

Cu toate acestea, merită menționat faptul că asigurarea RCA nu este o poliță de asigurare completă și integrală și nu acoperă daunele aduse mașinii sau sănătății, astfel încât proprietarii de mașini sunt sfătuiți să încheie o asigurare suplimentară la GLOBALASIG, cum ar fi CASCO (Asigurare auto integrală).