Amenzile usturatoare nu au convins serviciile de taxi sa foloseasca scaune auto pentru copii

Transportarea copiilor sub 12 ani exclusiv in scaune auto este o obligatie prin lege a soferului auto, inclusiv a taximetristului.

Amenda pentru nerespectarea normei imperative a legii este destul de severa – de la 600 la 1200 lei. Ca pedeapsa suplimentara – doua puncte de penalizare.

Totusi, studiile arata ca nici legea, nici amenzile dure nu au reusit sa oblige companiile de taxi din Moldova sa-si echipeze flota auto cu scaune pentru copii.

De ce legea nu este respectata

In ceea ce priveste cadrul legal, la figurat vorbind, mana dreapta a legiuitorilor moldoveni nu stie ce face stanga. Cert este ca legea stabileste obligativitatea folosirii scaunelor auto la transportarea copiilor, iar soferul este responsabil pentru implementarea acestei legi.

Insa in regulile transportatorilor nu exista niciun cuvant despre obligatia proprietarilor de servicii de taxi de a echipa masinile cu scaune auto pentru copii.

In consecinta, daca se constata o incalcare, va fi amendat soferul, dar nu serviciul de taxi.

Cu toate acestea, serviciile de taxi sunt constiente de problema, dar transfera responsabilitatea catre pasageri.

Potrivit unui reprezentant al unuia dintre serviciile de taximetrie, ei au suficiente masini cu scaune auto, iar clientii trebuie doar sa informeze operatorul ca un copil pleaca in calatorie. In acest caz, comanda va fi preluata de masina echipata corespunzator.

Apare intrebarea, daca nu este cumva  mai usor sa fie modificate reglementarile privind transportatorii? Acest lucru ar fi logic nu numai din punctul de vedere al unificarii cadrului de reglementare, ci si din punctul de vedere al securitatii simple.

Potrivit statisticilor, in cazul unui accident, un scaun auto reduce riscul de ranire pentru un copil cu 84%.

Portalul de asigurări GLOBALASIG este mereu aproape

Portalul de asigurari GLOBALASIG este o modalitate de a primi usor si comfortabil o polita de asigurare RCA, fara a pierde timp in zadar.

Pentru a procura polita RCA, este suficient sa completati o cerere online pe site si sa achitati costul ei.

Polita de asigurare poate fi obtinuta fie in forma electronica prin e-mail, fie in mod traditional pe hartie.