Cresterea primelor brute subscrise in Moldova

Potrivit Biroului National de Statistica, in prima jumatate a anului, companiile de asigurari au achitat primele de asigurare in suma de 1,18 miliarde de lei — adica cu aproape 35% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Platile pentru daune in aceeasi perioada au crescut, de asemenea, cu aproape 35% si s-au ridicat la 420 milioane de lei.

Despre primele si platile de asigurare

Esenta asigurarii consta in incheierea unui  contract intre asigurator (persoana fizica sau juridica) si o compania de asigurare. Conform conditiilor contractului:

  • asiguratul achita companiei serviciile de asigurare sau o data sau periodic;
  • la aparitia unui eveniment asigurat prevazut de contract (incident rutier, boala etc), compania achita asiguratului o anumita suma, oferindu-i astfel protectie financiara.

Prima de asigurare este suma pe care asiguratul o plateste asiguratorului la incheierea sau in perioada de valabilitate a contractului de asigurare. Prima ia in considerare cheltuielile asiguratorului, profitul si plata efectiva la producerea unui eveniment asigurat.

Rata de crestere a cheltuielilor si veniturilor in 2022 a fost observata in aproape toate tipurile de asigurari (RCA, CASCO, asigurari de proprietate, Carte Verde etc.). In ceea ce priveste platile, CASCO si platile de asigurari de viata si de sanatate au inregistrat cea mai mare crestere — in prima jumatate a acestui an au crescut cu o medie de 30-50%.

Situatii neplacute pe drum si in viata se pot intampla in orice moment. Portalul de asigurari din Moldova GLOBALASIG ofera o linie de produse moderne de asigurare pentru a proteja interesele financiare si de proprietate ale clientilor sai:

  1. Asigurarea obligatorie a autovehiculelor RCA Moldova.
  2. Asigurarea voluntara a autovehiculelor (asigurare auto Chisinau, CASCO).
  3. Asigurare medicala – asigurare impotriva infectiei cu coronavirus covid-19 pentru calatorii in strainatate.
  4. Asigurarea bunurilor in Moldova si Romania.
  5. CARTE VERDE – asigurare auto obligatorie pentru calatorii in tarile sistemului „Carte Verde”.
  6. Asigurarea de marfa CMR (asigurare CMR) care asigura acoperirea daunelor financiare transportatorilor de marfa.

Calculatorul incorporat de pe site va va permite sa calculati imediat costul politei de asigurare, iar inregistrarea acesteia va dura cateva minute. Asigurare de la GLOBALASIG – incredere in viitor.