Cum poți să obții un preț mai bun RCA dacă ești considerat asigurat cu risc ridicat

La calcularea costului unei polițe RCA, pe lângă rata de bază, se folosește un coeficient bonus-malus de stimulare (СBM). Compania de asigurări, pe baza istoricului de șofare din ultimul an, a experienței de conducere, evaluează individual riscul de accidente în fiecare caz. Prin urmare, costul RCA poate varia foarte mult.

De fapt, este un sistem de recompense și penalități. Compania de asigurări calculează asigurarea la un coeficient crescut pentru șoferii care au suferit un accident, și îi încurajează cu  reducere pe cei care au fost cât mai corecți. Ulterior, pentru fiecare an fără accident, suma devine cu câteva procente mai mică. Șoferii cu experiență care nu au fost niciodată implicați într-un accident pot reduce costul poliței cu până la 50%.

Cum să obțineți un preț mai bun RCA dacă sunteți asigurat contra riscului crescut.

În România, categoria de asigurați cu risc sporit se referă la clienții care primesc oferte diferite de la cel puțin trei companii de asigurări, la care primele de asigurare sunt cu 36% mai mari decât rata de bază pe acest segment de asigurări.

Potrivit legislației române, astfel de clienți pot solicita o ofertă pentru încheierea unui contract RCA de la Biroul Român de Asigurători Auto (BAAR). În acest caz, BAAR determină coeficientul „N”, care se calculează pentru un autoturism cu aceiași parametri tehnici ca și autoturismul pentru care se solicită polița și se aplică același sistem bonus-malus prevăzut pentru asigurat. Caracteristicile tehnice ale vehiculului vor depinde de dimensiunea cilindrului motorului. În cazul motoarelor electrice se ia în considerare puterea acestora.

O persoană asigurată cu risc sporit are dreptul să solicite la BAAR o ofertă specială de asigurare pe baza tarifului de bază. În plus, organizația încredințează asiguratorului executarea poliței. Biroul de Asigurari Auto permite solicitarea asiguratului de a incheia un contract de asigurare RCA in maxim 20 de zile de la data depunerii pachetului complet de documente necesare.

Pentru a transfera executarea contractului RCA către asigurător, asiguratul cu risc sporit trebuie neapărat să accepte oferta. Acesta trebuie să furnizeze toate informațiile necesare pentru a elabora o ofertă specială către asigurător.

În Moldova, asigurările auto utilizează sistemul bonus-malus pentru asigurarea  de rentabilitate sub OSAGO în anul precedent. Pentru autorii unui accident se aplică o suprataxă la tariful de 10% pentru fiecare incident.

Toate tipurile de asigurare auto și proprietăți în Moldova pe portalul globalasig.md fără a vizita biroul. GlobalAsig oferă condiții favorabile pentru asigurarea OSAGO (RCA). Condiții excelente pentru noii asigurători fără istoric.

Iar dacă conduceți fără accidente, sistemul bonus-malus permite să economisiți în continuare la asigurarea auto. Calculați costul poliței pentru mașina Dvs. cu un calculator online și aveți grijă de asigurare.