Exista sau nu in anul 2023 necesitatea achitarii vinietei (taxei de drum) pentru autovehicule inmatriculate in strainatate?

Pe site-ul oficial al Serviciului Rutier de Stat a aparut un anunt privind anularea Dispozitiei nr.3 din 27 februarie 2022, care era in vigoare pana in prezent, potrivit caruia proprietarii de masini inmatriculate in strainatate erau scutiti de la plata taxei rutiere.

Tinand cont de faptul ca exploatarea constanta pe teritoriul Moldovei a autoturismelor inmatriculate in alte tari a devenit o practica raspandita, precum si tinand cont de tranzit masiv prin teritoriul Moldovei catre/din Ucraina, a fost de asteptat ca scutirea de la plata taxei rutiere va fi anulata.

Incepand cu data de 01.10.2023 intra in vigoare Dispozitia nr. 55 din 22.12.2022, conform caruia persoanele ce intra in RM cu autoturisme neinmatriculate pe teritoriul Republicii Moldova sau o tranziteaza din/spre Ucraina vor fi nevoite se achite taxa pentru folosirea drumurilor din Republica Moldova (vinieta).

Nu este de competenta noastra sa analizam Dispozitia data din punct de vedere juridic, mai ales ca serviciul rutier nu precizeaza de catre cine Dispozitia a fost adoptata si aprobata.

Totusi, nu putem sa nu expunem parerea privind sintagma «din Ukraina».

In cazul dat trebuie sa presupunem ca transportul in tranzit catre Ucraina nu este supus taxei de transport.

Cuantumul taxei de transport va fi diferentiat in functie de durata sederii pe teritoriul Republicii Moldova si de numarul de intrari pe teritoriul Republicii Moldova.

Deci, prima intrare a unui autoturism si a unei remorci in Republica Moldova cu durata sederii pana la 180 de zile este de 85 de euro. Peste 180 de zile, sau dupa expirarea primelelor 180 de zile, taxa va fi de 180 de euro.

Portalul de asigurări GLOBALASIG este mereu alaturi

Portalul de asigurari GLOBALASIG ofera cetatenilor Republicii Moldova posibilitatea de a procura online polita de asigurare RCA.

Nu trebuie sa pierdeti timpul pe drum si sa asteptati. Este suficient:

  • sa completati o cerere online direct pe site;
  • sa achitati costul politei RCA:
  • sa primiti polita de asigurare in forma electronica prin e-mail.