Inflația va majora prețul asigurării RCA în Moldova

RCA este o formă de asigurare obligatorie pentru orice autoturism în calitate de participant la traficului rutier,  când în cazul producerii unui eveniment asigurat se plătesc despăgubiri persoanei vătămate.

În conformitate cu Legea Republicii Moldova „Cu privire la asigurări”, prima de asigurare de bază pentru RCA se calculează ca un set de coeficienți rectificatori și sistemul bonus-malus, unde bonus-malus este un indicator al conducerii fără accidente. Bonus-malus se calculează pentru fiecare șofer pe baza datelor privind plățile de asigurare pentru accidente rutiere, care s-au întâmplat din cauza lui.

Conform rezultatelor analizei financiare efectuate de Comisia Națională pentru Piața Financiară a Moldovei (CNPF RM), 46% dintre asigurătorii de răspundere civilă auto au beneficiat de o reducere de 50% la încheierea unui contract de asigurare folosind sistemul bonus-malus.

Potrivit Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF a Moldovei), absența îndelungată a ajustărilor în sistemul bonus-malus și  inflației în creștere din Moldova au creat o situație în care companiile de asigurări nu sunt în măsură să acopere toate cheltuielile beneficiarilor în evenimentele asigurate.

Astfel, potrivit reprezentantului CNPF a Republicii Moldova, cheltuielile companiilor de asigurări pentru compensarea evenimentelor asigurate au crescut de multe ori pe fondul creșterii prețurilor la mașini și componente ale acestora, precum și pe fondul creșterii prețurilor. pe piata serviciilor. Adică, prețul asigurării acoperă nu mai mult de 64% din prima de asigurare.

Ieșirea din situația actuală, CNPF a Republicii Moldova o găsește în creșterea contribuției de bază pentru RCA  cu 36%. Inițiațiva corespunzătoare a fost trimisă spre examinare Parlamentului.

Asociația Patronatelor Operatorilor de Transport Auto a solicitat Parlamentului și Ministerului Justiției al Republicii Moldova să suspende examinarea inițiativei CNRF a Republicii Moldova și să efectueze o examinare a validității acesteia.

Portalul de asigurări globalasig.md vă permite să comparați oferte de la diferite companii de asigurări, să calculați costul propriei asigurări RCA, CASCO, Carte verde și să solicitați o poliță de asigurare obligatorie pentru șoferi, fără a părăsi domiciliul.

Situația economică este propice pentru a nu amâna soluționarea acestei probleme.