Moldova va avea plăcuțe de înmatriculare separate pentru vehiculele electrice

Republica Moldova intenționează să introducă plăcuțe de înmatriculare speciale pentru mașinile electrice. În acest fel, autoritățile intenționează să atragă atenția proprietarilor de mașini asupra mijloacelor de transport ecologice.

Mașini deosebite – plăcuțe de înmatriculare deosebite

Pe 22 septembrie, de Ziua Mondială fără mașini, Agenția pentru Servicii Publice a susținut mai multe proiecte de lege axate pe vehiculele electrice, inclusiv legea privind eficiența energetică, care are ca scop încurajarea cetățenilor să treacă la vehicule ecologice.

Plăcuțele de înmatriculare speciale pentru vehiculele electrice fac parte din acest pachet de legi. Fundalul plăcuțelor de înmatriculare va fi alb, iar literele și numerele vor fi de culoare verde.  Plăcuțele de înmatriculare separate pentru vehiculele electrice au fost deja introduse în multe țări din întreaga lume: Canada, Marea Britanie, Norvegia, China și altele.

Agenția a mai amintit că în Moldova există o cotă de impozitare redusă pentru importul de mașini cu motoare hibride:

  • pentru mașinile fără încărcare de la priză, rata se reduce cu 25%;
  • pentru mașinile cu încărcare de la priză – cu 50%;
  • automobilele electrice sunt importate în țară fără a plăti accize, indiferent de vechimea lor.

Numărul mașinilor electrice în lume și în țară crește într-un ritm record: în 2021, în Moldova au fost înregistrate 355 de mașini electrice, iar la începutul anului 2023, numărul acestora a ajuns la 1.973. În țară există deja peste 31 de mii de mașini hibride.

Ceea ce deosebește un automobil electric de un vehicul cu motor cu ardere internă este, în primul rând, respectarea mediului. Conform studiilor, nivelul emisiilor de dioxid de carbon ale unui astfel de automobil, inclusiv emisiile rezultate din fabricarea bateriei, este cu 22% mai mic decât cel al automobilelor cu motor diesel și cu 28% mai mic decât cel al automobilelor pe benzină.

Indiferent de tipul de vehicul pe care îl conduceți, ar trebui să fiți întotdeauna pregătit pentru situații neprevăzute pe șosea. GlobalAsig, portalul de informare în domeniul asigurărilor din Moldova, oferă servicii de asigurare auto cu posibilitatea de a aplica pentru o poliță online.

Asigurarea auto GlobalAsig este concepută pentru a proteja proprietarii de mașini împotriva pierderilor legate de accidente rutiere, furt sau deteriorarea autovehiculului. Asigurarea auto în Moldova, poate include atât asigurarea de răspundere civilă, cât și asigurarea de daune fizice pentru mașină. Pe portal puteți să emiteți o poliță de asigurare RCA, să cumpărați o asigurare auto completă CASCO, să  procurați o Carte Verde înainte de a părăsi țara (asigurare internațională de răspundere civilă), să asigurați transportul de mărfuri.