Popularitatea în creștere a Europrotocolului

Pe teritoriul Ucrainei, se observă o creștere a popularității Europrotocolului. Experții estimează că în aproximativ 36% din accidente, șoferii caută să rezolve procedura simplificată. Europrotocolul elimină necesitatea apelării la poliție, așteptările îndelungate, audierile de judecată și impunerea unei amenzi vinovatului accidentului.

În 2021, numărul daunelor soluționate conform protocolului european a crescut cu 28,7%. Aceasta demonstrează încrederea proprietarilor de mașini, atât în ​​acest mecanism de soluționare a accidentelor, cât și în activitățile asigurătorilor și ale MTIBU (Biroul de asigurări auto din Ucraina), care au plătit părților vătămate peste 2,8 miliarde grivne UA.

Cuantumul despăgubirilor de asigurare conform protocoalelor europene a crescut cu 38,2%. În 2021, proprietarii de mașini ucraineni au întocmit europrotocoale în număr de 4,6 mii.

Reamintim că protocolul european este un singur formular completat de participanți  la locul accidentului. În baza acestui document, asiguratul plătește despăgubiri victimelor. Structura formularului este identică pentru majoritatea țărilor Uniunii Europene și este valabilă pe teritoriul Ucrainei. Anterior, un astfel de formular era primit de la compania de asigurări la încheierea unui acord OSAGO. Acum participanții la accident pot completa singuri Protocolul European online pe resursa web MTIBU.

În ce condiții participanții la traficul rutier pot folosi Europrotocolul?

1) Când sunt implicate în accident nu mai mult de două mașini.

2) Dacă ambele mașini au polițe OSAGO valide.

3) În absența semnelor de intoxicație cu alcool sau droguri în rândul proprietarilor de mașini.

4) În lipsa unor neînțelegeri între participanții la accident cu privire la circumstanțele accidentului.

5) În lipsa persoanelor decedate sau rănite.

Dacă lipsește vreo una din condițiile prezentate, atunci participanții la accident sunt obligați să cheme polițiștii la locul accidentului și să întocmească un protocol conform procedurii standard.

În Moldova, procedura simplificată de înregistrare a unui accident nu este încă atât de populară. Rețineți că toți proprietarii de mașini trebuie să posede o poliță RCA (OSAGO). Asigurarea OSAGO (RCA) asigură acoperire pentru daune sau despăgubiri pentru vătămările corporale produse în urma unui accident pe teritoriul Republicii Moldova. Compania noastră oferă condiții de asigurare auto convenabile și avantajoase din punct de vedere financiar.