Prognoze pentru sectorul european al asigurărilor în 2022

Agenția de rating Fitch Ratings a efectuat prognoze privind sectorul asigurărilor pentru anul viitor. Specialiştii au remarcat perspectivele neutre de dezvoltare a pieţelor europene de asigurări. Excepție fiind asigurarea de viață și sectorul asigurărilor din Italia și Regatul Unit.

Experții au subliniat că în majoritatea piețelor există o tendință pozitivă în ceea ce privește prețurile pentru liniile comerciale de afaceri. Cu toate acestea, există și aspecte negative inerente pieței asigurărilor, în special, inflația ridicată a cererilor și randamentul scăzut al investiției.

În Italia, se estimează că sectorul asigurărilor de risc se va agrava. Se așteaptă ca daunele să crească, în special pentru asigurarea auto. Rentabilitatea instituțiilor care garantează plățile în cazul unor pierderi financiare va scădea, ceea ce va duce la o inflație mai mare a daunelor.

Fitch Ratings a remarcat că activitatea de conducere și rambursarea asigurărilor auto în Italia au corelat cu activitatea economică. În timpul pandemiei, numărul de mașini a scăzut brusc din cauza scăderii activității de conducere auto. Cu toate acestea, agenția se prognozează o revenire la nivelurile anterioare de carantină, pe măsură ce situația economică se revindecă. În același timp, este puțin probabil ca tarifele să rămână aceleași. Companiile de asigurări nu doresc să majoreze primele de asigurare, având în vedere concurența ridicată și așteptările asigurătorilor pentru reduceri după cererile scăzute din timpul carantinei.

În Marea Britanie, există perspective pentru o agravare a pieței asigurărilor. Acest lucru se datorează noilor reguli de formare a prețurilor.

Agenția subliniază că companiile de asigurări din diferite piețe pot avea de suferit dacă nivelul sporit al inflației persistă, asigurătorii se pot confrunta cu lipsă de rezerve în zonele lor de afaceri pe termen lung.

Și asigurările din Moldova au parcurs perioade dificile. Moldova a depășit regimul de monitorizare a Cărții Verzi, care a durat 5 ani, având îndeplinite toate obligațiile de compensare a prejudiciilor privind riscurile Cărții Verzi, starea de criză a industriei în perioada pandemiei,  în prezent are o rezervă suficientă de fonduri care garantează responsabilitatea financiară a companiilor de asigurări.

Asigurarea de la GlobalAsig include toate tipurile de asigurări auto, asigurări personale, asigurări medicale COVID-19 sau asigurări de proprietate. Produsele de asigurare auto oferă acoperire pentru Dvs., pentru vehiculul Dvs., pentru pasageri sau pentru părțile terțe.