Proprietarii mașinilor cu numere de înmatriculare străine vor putea să le devameze cu reducere

La 8 iunie, a trecut în prima lectură un proiect de lege care ar permite proprietarilor anumitor categorii de automobile cu numere de înmatriculare străine să reducă semnificativ costul așa-numitei „vămuiri”, adică procedura de vămuire a unui automobil importat pe teritoriul republicii. Modificările, care sunt propuse a fi adăugate în Codul Vamal, vor afecta vehiculele care îndeplinesc două criterii:

  • au fost utilizate de mai mult de 7 ani la momentul plății dreptului de import;
  • vehiculele sunt înmatriculate în afara Republicii Moldova.

Proprietarii vor fi obligați să plătească o acciză de 30% din rata actuală pentru a devama aceste vehicule.

De asemenea, potrivit modificărilor, mașinile aduse în Moldova înainte de 1 ianuarie anul curent, dar distruse sau dezmembrate în piese, pot fi scoase de la evidență la cererea proprietarului – după achitarea unei taxe de 15.000 de lei.

Aceste modificări, însă, nu sunt singurele care îi așteaptă pe proprietarii de mașini străine în viitorul apropiat. Din ianuarie anul viitor, va intra în vigoare un nou Cod Vamal. Acesta va limita șederea mașinilor străine pe teritoriul Republicii Moldova la 180 de zile.

În prezent, în țară se află aproximativ 180.000 de vehicule cu o vechime mai mare de 7 ani, înmatriculate în străinătate.

Asigurare auto online de la GLOBALASIG.MD

Tehnologia modernă vă permite să vă asigurați mașina online de oriunde din Moldova.

Globalasig, portalul de informații despre asigurări, oferă diverse tipuri de asigurări auto: de la polița de asigurare RCA până la CASCO în rate și „carte verde”.

Puteți depune o cerere pentru a calcula costul asigurării direct pe site. Completarea poliței electronice durează câteva minute, iar polița este livrată pe adresa de e-mail a clientului.

Dacă aveți nevoie de o poliță de asigurare pe suport de hârtie, o puteți obține de la biroul companiei sau o puteți primi prin curier.