RCA devine mai scump pentru unii șoferi. Măsură bună sau măsură proastă?

Prețul asigurării auto obligatorie va crește în viitorul apropiat pentru unii șoferi. Companiile de asigurări justifică necesitatea creșterii prețurilor prin sporirea numărului de accidente și, ca urmare, o creștere a despăgubirilor pentru compensarea afectelor sănătății. Ca răspuns la aceasta, Inspectoratul Financiar propune modificarea sistemului de bonus-malus în așa fel încât pedeapsa pentru șoferii nedisciplinați să devină mai aspră. Acest sistem presupune  reduceri pentru asigurarea RCA pe parcursul anului precedent.

Prin urmare, șoferii care au admis accidente cu victime vor fi amendați prin 4 clase, și nu 2, ca până acum. Ca urmare, costul poliței va crește cu 40%. Această propunere face parte dintr-un proiect pus în discuție, care afectează mai multe aspecte din domeniul asigurării obligatorii auto.

Experții au subliniat că în România sistemul de asigurări, chiar și după aprobarea unor astfel de măsuri, este inferior sistemelor altor țări. În unele state, chiar și amenzile pentru nerespectarea limitei de viteză sau încălcarea la lumina roșie a semaforului influiențează costul unei polițe RCA. Aceasta este  o metodă de disciplinare a șoferilor.

În Moldova, clasa sistemului bonus-malus atribuită șoferului se modifică și în funcție de numărul de evenimente asigurate. Deci, prezența unui eveniment asigurat contribuie la o reducere cu două nivele, iar la două evenimente – cu cinci nivele. Dacă sunt identificate trei sau mai multe evenimente asigurate, șoferului i se atribuie cea mai joasă clasă M.

Rețeaua de sucursale a companiei GlobalAsig este reprezentatî în nordul și centrul Moldovei. Este posibilă eliberarea asigurării pe site, fără o vizită la birou. GlobalAsig cooperează cu companii de asigurări de încredere și oferă produse de asigurare nu numai în domeniul asigurării auto, dar și   proprietății, mărfirilor, răspunderii civile, sănătății clienților privați și corporativi.