Cum va afecta industria globală de asigurări invazia Ucrainei de către Rusia

Experții susțin că invazia Ucrainei de către Rusia va avea consecințe grave asupra piețelor de capital. Acest lucru va afecta întreaga industrie de asigurări și reasigurări pe termen scurt și lung.

Sancțiunile presupun o creștere semnificativă a prețurilor mărfurilor, posibil creșterea presiunilor inflației. Ceea ce, la rândul său, va complica eforturile băncilor centrale din lume și ale Rezervei Federale a SUA de a reduce inflația. Sancțiunile pot avea un impact negativ asupra sectorului turistic și asupra economiei statelor mai puțin stabile. Iar consolidarea lor în continuare va limita capacitatea reasigurătorilor internaționali de a asigura riscurile ruse  sau daunele de servicii în cadrul asigurărilor existente.

Analiştii fac o paralelă cu criza rachetelor din Cuba din 1962. Apoi, după o creștere semnificativă a pieței financiare, a avut loc o prăbușire bruscă, ca reacție la o confruntare geopolitică periculoasă.

Experții afirmă că  lovitură puternic proiectată asupra  rublei, ca urmare a blocării sectorului financiar al Rusiei și a  mesajelor Swift, iar  trecerea la securitatea planificată a dolarului american și a yenului japonez s-ar putea intensifica.

Există o scădere record a rublei față de dolar în tranzacțiile offshore cu 40%, iar la schimburile valutare cu amănuntul local cu 70%. Banca Centrală a Rusiei a ridicat deja ratele dobânzilor la 20%. Experții sugerează introducerea în continuare a altor măsuri. De exemplu, stabilirea limitelor de retragere a depozitelor. Toate acestea contribuie la dinamica economică din Rusia.

Invazia durează mai bine de două săptămâni. Armata ucraineană opune rezistență dură, în timp ce țările occidentale și organizațiile internaționale încearcă să influențeze Rusia prin înăsprirea sancțiunilor.

Moldova activ acceptă refugiați, la intrare în țară au fost introduse o serie de concesii.

Cetăţenii Ucrainei pot intra pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv cu acte de identitate interne şi fără a prezenta adeverinţă şi asigurare Covid-19.

Automobilele  pot intra pe teritoriul Republicii Moldova fără carte verde (carte verde Moldova).

Pentru a încheia un contract de asigurare auto, valabil pe teritoriul Republicii Moldova,  este suficient să încheiați asigurare online (asigurare carte verde online) pe portalul globalasig.md.

Într-o perioadă de instabilitate, valoarea protecției contra riscurilor crește. GLOBALASIG are grija de clienții sai oferind o gamă largă de produse de asigurare. Diverse tipuri de polițe de asigurare de la asigurare auto (casco moldova, asigurare rca moldova, carte verde online moldova) până la viata si sănătatea cetațenilor, asigurari medicale pentru calatorii în strainătate, asigurări de bunuri în Moldova  si România.