Doar unul din cinci români și-a asigurat locuința, contrar asigurării obligatorii de locuințe

Potrivit unui sondaj realizat de UNSAR în colaborare cu IRES, 74% dintre cetățenii români sunt interesați de asigurarea locuinței și a bunurilor. Mai mult, există o creștere notabilă a persoanelor cointeresate la 24% față de 19% în 2020. Totuși, o analiză a numărului de polițe de asigurare obligatorii și opționale încheiate efectiv arată o tendință mai modestă. În prima jumătate a anului 2021 a crescut cu doar 4% față de 2020, deși numărul proprietăților neasigurate este în continuare în creștere. Totodată, plățile asigurătorilor în cadrul contractelor de asigurare a locuinței și a bunurilor au crescut față de prima jumătate a anului 2020, și s-au majorat  la circa 43,8 milioane lei.

Adrian Marin, Președintele UNSAR, a spus că a te proteja de riscurile la care oamenii se expun zilnic ar trebui să fie o prioritate pentru toată lumea. Potrivit expertului, factorul cheie în luarea unei decizii privind asigurarea locuinței este conștientizarea riscurilor. Experții încearcă să informeze din ce în ce mai mulți cetățeni cu privire la protecția financiară pe care o posedă asigurarea.

Legea privind asigurarea obligatorie și voluntară a locuințelor ajută la reducerea impactului financiar asupra statului și autorităților locale în cazul unor evenimente neprevăzute.

Luînd în considerație că 1 din 5 proprietăți acoperite de asigurarea obligatorie PAD, 83% dintre cetățeni spun că ar fi de acord cu un contract dacă ar exista reduceri adecvate din taxele și impozitele locale. Merită subliniat faptul că în România acest tip de asigurare obligatorie prevede 3 evenimente catastrofale asigurate: cutremur, inundație, alunecări de teren.

În Moldova, asigurarea locuinței este voluntară. Dar, ca perspectivă, țara se poate îndrepta către asigurarea obligatorie a proprietății. Vitalie Lemne, vicepreședintele Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Piețelor Financiare, a înaintat deja o astfel de inițiativă. El a argumentat propunerea cu condiții climatice riscante, amintind de inundația din satul Cotul Morii, când zeci de case au fost distruse.

Experții GLOBALASIG confirmă interesul tot mai mare pentru asigurarea proprietății rezidențiale în Moldova și România.

Înregistrarea unei polițe de asigurare pentru proprietăți din Moldova și România compensează pierderile în cazul unei varietăți de riscuri: furt, efracție, incendiu, inundație, pagube produse de Dvs personal., daune ca urmare a unui accident sau vandalism. Puteți alege riscurile individuale pe care le considerați mai probabile sau puteți include toate opțiunile posibile.