Ministerul Afacerilor Externe a publicat, reguli actualizate pentru vizitarea anumitor țări pentru cetățenii Republicii Moldova

La prezentarea unui certificat de vaccinare, sau a unui test negativ pentru coronavirus, este posibilă vizitarea țărilor care au ajuns la un acord bilateral cu Republica Moldova. În viitor, regulile de intrare se vor schimba în funcție de situația epidemiologică din țară.

 

România

Când vizitează România, cetățenii Moldovei au nevoie de pașaport biometric. În absența unui certificat de vaccinare completă sau în cazul în care infecția de coronavirus va afectat în ultimele șase luni, va fi necesară o carantină de 14 zile. În același timp, nu contează din ce zonă au venit oaspeții străini în România. Excepție fac persoanele care nu intenționează să rămână în țară mai mult de trei zile și care au prezentat un test negativ privind infectarea cu coronavirus, efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte de intrare.

 

Ucraina

Carantina adaptativă în Ucraina a fost prelungită până pe 31 decembrie. Cetăţenii străini care intră în ţară în scopul tranzitării trebuie să prezinte la vamă asigurarea COVID-19, care acoperă costurile perioadei de carantină şi terapia propusă. În plus, trebuie să prezentați unul dintre următoarele documente:

– rezultatul negativ al testului PCR pentru infectarea cu coronavirus, valabil 72 de ore;

– rezultatul negativ al testului expres pentru coronavirus, efectuat nu mai devreme de 72 de ore;

– certificatul de una sau două doze de vaccinuri realizate, care sunt recunoscute de OMS.

După intrarea în Ucraina, cetățenii Moldovei sunt obligați să instaleze aplicația mobilă „Acasă” și să fie în carantină timp de zece zile. Cetăţenii vaccinaţi şi cei care au sosit din India sau Rusia sunt scutiţi de autoizolare. De asemenea, puteți evita carantina dacă efectuați un test de coronavirus direct pe teritoriul Ucrainei după intrarea în țară.

 

Rusia

Persoanele care dețin cetățenia Federației Ruse trebuie să prezinte la vamă un test PCR negativ pentru COVID-19, cu cel puțin 72 de ore înainte de a trece frontiera. Rezultatul testului trebuie introdus în aplicația „Traveling COVID-19 Free”. Documentul trebuie depus în limbile rusă și engleză. Testul va trebui făcut pentru toți cetățenii, chiar dacă au fost bolnavi sau au fost vaccinați.

Persoanele care intră în Rusia cu transport terestru sunt obligate să prezinte documente care confirmă scopul călătoriei lor. De asemenea, trebuie să furnizați permisiunea prealabilă a autorităților ruse.

Portalul GLOBALASIG vă permite în format on line să oformați poliță de asigurare de sănătate  pentru călătoriile din Moldova. Asigurarea COVID-19 pentru Ucraina rambursează costurile serviciilor medicale care sunt acoperite de Donaris pe baza contractului încheiat.