Piața asigurărilor din Moldova a crescut cu 29% în prima jumătate a anului

Piața asigurărilor face parte din întreaga piață financiară, vânzând și achiziționând produse de asigurare.

Piața asigurărilor din Moldova influențează fluxurile financiare din cadrul economiei, atrăgându-le către economia țării. Reproducerea socială nu poate fi realizată fără asigurarea asigurării, care constă în costuri de producție.

Potrivit Comisiei Naționale a Pieței Financiare, s-a înregistrat o creștere a primelor de asigurare în primele șase luni ale anului 2021. Indicatorul a crescut la 878 milioane lei. În același timp, nivelul plăților pentru asigurări nu s-a modificat.

Asigurarea  riscurilor ocupă aproximativ 95% din structura totală a pieței. Ponderea asigurărilor  viații a scăzut cu 5,22%. Scăderea indicatorului se datorează scăderii primelor.

Cota cea mai mare din portofoliul de piață revine în continuare asigurărilor auto. S-au încasat 577 milioane lei. Pe locul doi se află asigurarea proprietății. Mai mult ca atât, primele în acest domeniu au crescut cu aproape 88% față de prima jumătate a anului precedent.

Raportul a constatat o scădere cu 2% a plăților de asigurări în segmentul asigurărilor de risc și o creștere cu 43% în segmentul asigurărilor de viață.

Piața asigurărilor din Moldova îndeplinește funcții importante:

  • funcţia de despăgubire – exprimată în despăgubiri pentru prejudiciul cauzat ca urmare a unor evenimente nefavorabile, desemnate ca obiect al asigurării persoanelor fizice şi juridice;
  • functie acumulativă – permite să acumulati suma specificată in contract pe suma asigurarii indicată în contract;
  • funcția de distribuție – susține fondul de asigurări, care asigură plăți de asigurare și stabilitate pe piață;
  • functie de avertizare – previne aparitia evenimentelor asigurate in vederea reducerii daunelor.

Marfa din cadrul pieței asigurărilor este un produs de asigurare, iar vânzarea lui este efectuată de intermediari de asigurări: agenți și brokerii.

Compania GLOBALASIG lucrează pe piața asigurărilor din Moldova de mai bine de zece ani, oferind toate genurile de asigurări:

  • Asigurarea locuințelor, cabanelor și apartamentelor
  • Asigurarea calatoriilor și călătorilor.
  • Asigurarea mărfurilor.
  • Asigurare auto obligatorie si voluntară – Casco si OSAGO (RCA)

Compania reprezintă interesele clientului în fața companiei de asigurări și rezolvă toate problemele apărute.