România a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic

La 5 august 2021, autoritățile române au actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic sporit privind infecția cu coronavirus.

Lista prezentată de guvern conține trei coduri: verde, galben, roșu.

Persoanele care vin în România din țări marcate cu cod verde nu sunt obligate să  prezinte rezultate negative la coronavirus și  șă tracă prin carantina. Cetățenii străini care sosesc din statele   zonei galbene trebuie să fie vaccinați sau  să prezinte  un test PCR negativ efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte. Numai în aceste cazuri sunt scutiți de carantină. La sosirea în România din țările zonei roșii, pasagerii trebuie să tracă carantina. Excepție reprezintă persoanele vaccinate.

Amintim că doar patru vaccinuri sunt înregistrate oficial în România: Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Janssen. Autoritățile au menționat că se admite intrarea în țară  cu certificatele de vaccinare Sinopharm sau Sputnik V. Cu toate acestea, ar trebuie să treacă mai mult de zece zile după procedura de imunizare.

Certificatul trebuie depus într-o limbă internațională. În certificatele moldovenești, informațiile sunt indicate în trei limbi: rusă, română și engleză.

Republica Moldova se află în zona verde din lista actualizată. Cetățenii moldoveni cu pașapoarte biometrice pot intra pe teritoriul României fără a fi necesară respectarea carantinei, dacă au un certificat de vaccinare sau un certificat al coronavirusului  în ultimele șase luni. Cetățenii care intră în România din zona verde, inclusiv din Moldova, pot fi scutiți de carantină dacă șederea lor în țară nu depășește trei zile și pot prezenta un certificat cu rezultatul testului PCR negativ, efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte de intrarea în țară.