Peste 9 mii de persoane fizice și-au vămuit mașinile cu o reducere de 70%

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a precizat că, în perioada 1 iulie – 29 decembrie anul trecut, persoanele fizice au importat în țară peste 9.100 de autovehicule mai vechi de 7 ani, pentru care au achitat taxa vamală conform valorii stabilite în 2023 – în mărime de 30 la sută din cota accizului actual.

În aceeași perioadă de timp, 1.051 de autovehicule importate în Republica Moldova înainte de 1 ianuarie 2023, dar distruse sau vândute pe bucăți, au fost radiate din evidențele vamale la solicitarea proprietarilor. Potrivit modificărilor recent intrate în vigoare la Codul Vamal, astăzi acest lucru poate fi făcut după achitarea unei taxe de 15.000 de lei, după care proprietarului i se eliberează un formular tip TV-14.

Faptul că mașina a fost distrusă sau vândută pentru piese trebuie să fie confirmat fie prin documente oficiale, fie pe răspunderea personală a solicitantului cu privire la veridicitatea faptului că mașina a fost distrusă sau vândută pentru piese.

Totodată, Serviciul Vamal a reamintit că procedura de vămuire a autoturismelor în baza Legii 172/2023 cu achitarea a 30% din acciza stabilită se efectuează în perioada 1 iulie anul trecut – 31 ianuarie anul curent inclusiv, radierea autoturismelor distruse sau vândute la piese – tot până la 31 ianuarie 2024 inclusiv.

Asigurarea de la Globalasig – siguranța mașinii dumneavoastră

Situații neplăcute pe drum se pot întâmpla atât cu o mașină cumpărată în Moldova, cât și cu cea pe care ați importat-o în țară. Portalul de asigurări Globalasig oferă o gamă largă de asigurări auto în Moldova, cu posibilitatea de a cumpăra asigurarea online:

  1. Asigurarea auto obligatorie RCA (RCA Moldova).
  2. Asigurarea auto opțională CASCO Moldova.
  3. CARTE VERDE – asigurare auto obligatorie pentru călătoriile în țările cu sistem „carte verde”.

Asigurarea auto nu este doar o necesitate pe drumuri, ci și o garanție de siguranță și liniște financiară.