Carte verde în UE și CSI

Asigurarea obligatorie de raspundere civila este valabilă nu numai în țară, asigurarea cu efect similar – CarteVerde trebuie emisă atunci când calatoriți în strainatate cu mașina proprie. Șoferii care se deplasează  frecvent după hotare sunt conștienți de acest lucru și procesează asigurarea în avans la cel mai avantajos tarif, deoarece vămuirea este întotdeauna mult mai costisitoare.

„Carte Verde” (Green Card) – e  o poliță de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, valabilă în țările UE și CSI. Prin analogie cu RCA, Carte Verde protejează  șoferul de cheltuieli în caz de dăunare a bunurilor sau a sănătății altora într-un accident.

Carte Verde îl poate scuti pe șofer de multe griji și nervi, întrucât compensarea daunelor se efectuează în conformitate cu legea și compensarea asigurărilor din țara unde  s-a produs accidentul.

În 2022, companiile de asigurări au simplificat cerințele pentru document și chiar procedura de eliberare a «cărții verzi», care anterior fără formulare era imposibil de eliberat online. Acum este permisă utilizarea asigurării sub unui fișier generat format pdf, care este trimis deținătorului poliței. Puteți înregistra o Carte Verde electronică pe site-ul GlobalAsig.

Caracteristicile  asigurării  utile de știut.

  • – Prima de asigurare nu este indicată, întrucât valoarea despăgubirii este stabilită de țara membră a «cartei verde».
  • – Asigurarea se emite pentru vehicul, ceea ce înseamnă că intră în vigoare indiferent cine conducea mașina în momentul producerii accidentului.
  • – Lipsa unei francize  exclude opțiunea de a plăti chiar și parțial daunele în caz de accident.
  • – Costul poliței depinde de tipul automobilului și perioada valabilității  a Cărții Verzi.

Pe site-ul GlobalAsig.md  înregistrarea rapidă a CarteVerde va economisi timp și bani, pentru deplasare în străinătate cu mașina proprie.  Pentru a întocmi asigurarea, veți avea nevoie de un set standard de documente: un pașaport, un permis de conducere, un certificat de înmatriculare a automobilului.