Detalii privind importul de mașini în Moldova cu numere de înmatriculare străine

Șeful departamentului Serviciului Vamal, Valeriu Cozîrev, a dat explicații cu privire la regulile de import în Republica Moldova a autovehiculelor cu numere de înmatriculare străine, aflate în vigoare de la 1 ianuarie anul curent.

Noul termen de ședere

În conformitate cu noile norme, vehiculele cu numere de înmatriculare străine pot fi importate în Moldova doar pentru 180 de zile anual. În conformitate cu noile norme, începând cu 1 ianuarie 2023, perioada începe de la prima intrare în Moldova a unui vehicul cu numere de înmatriculare străine.

Cu toate acestea, în cazul în care un vehicul cu numere de înmatriculare străine se afla deja în țară în momentul intrării în vigoare a noilor reglementări, acesta poate rămâne în țară până la expirarea perioadei de trei ani prevăzute de vechea legislație. Cu toate acestea, noile norme se vor aplica vehiculului în cauză din momentul în care acesta părăsește țara.

Autovehicule românești

În cazul vehiculelor înmatriculate pe numele unor persoane juridice române care transportă mărfuri și persoane între România și Republica Moldova, regula se aplică, la fel. Cu toate acestea, în cazul în care termenul specificat în regulamente nu este suficient, persoana juridică română va trebui să încheie un contract cu persoana juridică din Republica Moldova și să se folosească de regimul de acceptare temporară în vamă prin depunerea unei declarații vamale și obținerea unui număr roșu temporar.

Dacă mașina este dezasamblată

 În cazul în care un vehicul care a fost adus în țară înainte de 1 ianuarie 2021 a fost dezmembrat pentru piese și nu este posibil să fie scos din țară după termenul legal din acest motiv, proprietarul vehiculului va trebui să contacteze biroul vamal local și să confirme în scris că vehiculul a fost predat pentru dezmembrare.

În acest caz, laboratorul vamal va reevalua vehiculul și va stabili noua sa valoare. După ce aceasta a fost plătită, un alt vehicul poate fi adus în țară.

Asigurare de la GLOBALASIG

Indiferent dacă vă aflați în străinătate sau în țara de origine, este întotdeauna important să fiți pregătiți pentru situații neprevăzute pe drum. Cea mai eficientă modalitate de a controla costurile neașteptate în prezent este asigurarea.

Portalul de asigurări GLOBALASIG oferă o modalitate rapidă și convenabilă de a cumpăra online o poliță de asigurare obligatorie RCA pentru autovehicule. Întreaga procedură, de la calcularea prețului până la obținerea poliței, durează câteva minute. Polița pe suport de hârtie poate fi ridicată de la birou la o oră convenabilă pentru dumneavoastră sau vă poate fi livrată la domiciliu.

Este disponibilă o gamă completă de asigurări auto, inclusiv asigurarea voluntară CASCO.