Ce este devămarea unei mașini și de ce depinde aceasta?

Devămarea unui autoturism (vămuirea) este o procedură obligatorie, care permite să legalizați în țară un autoturism importat din străinătate.

Vămuirea se efectuează în conformitate cu normele și cerințele legale.

Legislația vamală și fiscală se schimbă  deseori înainte de a importa un automobil, recomandăm să calculați din timp cât va costa  devămarea.

Ca parte a vămuirii, se efectuează examinarea, se eliberează documentele însoțitoare  și se plătește taxa. Șoferii care nu  cunosc  legile cel mai des apelează la ajutorul agenților vamali, specialiști în acest domeniu. Analogic cu brokerii de asigurare, aceștia acționează ca un reprezentant al intereselor clientului,  ajută la urgentarea  procedurii de vămuire, fără nervi și la costuri financiare minime.

Taxele vamale pot varia foarte mult. Valoarea taxei pentru un automobil importat  depinde de diverși factori:

  • Cuantumul accizei depinde de anul de fabricație a mașinii, tipul de combustibil (diesel/benzină) și volumul motorului;
  • Taxa de import depinde de valoarea estimată, pentru mașinile noi se ia în considerare volumul motorului;
  • TVA – o cotă fixă de 20%, care depinde de valoarea adaugată și de cele două taxe anterioare;
  • Accizele preferenţiale se aplică autoturismelor mai ecologice, cu motoare Plug-in Hybrid – accizele se reduc cu 50%, pentru autoturismele hibride – cu 25%;

Persoanele cu dizabilități ale sistemului musculo-scheletic au dreptul de a importa mașini destinate transportului propriu o dată la 5 ani.

Sunt  complet scutite de  plata accizelor mașinile donate, destinate unor sarcini  importate  din punct de vedere social : stingerea incendiilor, amenajarea străzilor și  scopuri medicale.