Cum să devămați un automobil în RM

Specificul  devămării  autoturismelor în Moldova. Legislația modernă se îmbunătățește rapid, inclusiv modificări legate de regulile de vămuire a mașinilor. Există categorii preferențiale pentru mașini mai ecologice, reduceri pentru mașini electrice, scutiri de accize pentru persoanele cu dizabilități. Din ianuarie 2021, Moldova  a eliminat restricția privind vârsta mașinilor importate, care anterior era 10 ani.

Acest lucru nu a sporit  semnificativ fluxul de mașini importate, întrucât au crescut accizele la mașinile mai vechi, iar procedura de import rămâne costisitoare și nu întotdeauna justificată.

Accize pentru devămare în Moldova.

Valoarea accizei la o mașină importată în Moldova depinde de anul de producție, volumul motorului și tipul de combustibil utilizat.

Modelele care pot fi încărcate din surse de alimentare externe sunt supuse unei accize reduse cu 50% — pentru motoarele hibride plug-in și 25% cu motoarele hibride. Vehiculele electrice sunt complet scutite de plata accizelor.

Pentru mașinile de lux, există o valoare suplimentară de accize, cuantumul suprataxei depinde de valoarea vamală  a mașinii.

Import preferențial de mașini în Moldova.

Importul preferenţial al automobilelor în Moldova are ca scop integrarea în viaţa socială a societăţii a persoanelor cu nevoi speciale.

Persoanele cu afecțiuni ale aparatului locomotor pot conta pe condiții preferențiale pentru importul automobilului în Moldova, dacă mașina  este oferită ca donație (cadou) și reechipată corespunzător. Un astfel de vehicul trebuie utilizat pentru transportarea  proprie. Conform noilor reguli, oamenii vor putea importa un vehicul o dată la 5 ani.

Nu există restricții privind numărul de mașini pentru devămare  de către persoane fizice obișnuite, principalul lucru este ca mașinile să fie eradiate în țara unde au fost folosite.

Moldova este singura țară din Europa care nu a introdus restricții privind standardele de mediu.

Dacă proprietarul subestimează valoarea mașinii, iar aceasta va fi mai mică decât valoarea din baza de date vamale, ultima va identifica aceasta și va majora valoarea mașinii.

Pentru înmatricularea mașinii se acordă o perioadă de zece zile după traversarea frontierei. După această perioadă se aplică amendă.